Blogger Layouts
::A writer is congenitially unable to tell the truth,and that is why we call what i writes friction::

Friday, May 18, 2012

My Final Decision

Assalamualaikum . Aku ni kelawar ke sllu tido lewat .Ok , malam ni ak sedih sangat2 laa . Hahah . Ak pun tktau bkpo . Tp memang ak sedih la bila last2 ak buat decision yg takkan prnah berubah lagi . Sedih sebb ak mungkir janji kot .n Sedih sebb pejam celik pejam celik ak dah nk tinggalkan rumah. 


ok , ak hjt dhty tk nak la tulis pnjng berjela-jela sebb ak tak mengantuk tp sedih sngt wooo . Hewhew. N My final decision aku ialah di :


Oke la ,ak tknak mention . Biar sja gmbr berbicra  .oke , last2 minute ak buat final decision nih.  Berserta musyawarah 3 hri 2 mlm aku ngn umibba ak , akhirnya, aku dengan hti yg terbuka tp sedikit terttp laa , wat keputusan gini dlm hidop ak .Sumpah ak bengang dengan taktentu arah fikir arah tuju aku nih . Then , ak suarakn kat umibba ak , then umibba aku oyk  " gi matrix la sene2 gax . Umi thu matrix susah , tp ni mest ada hikmt bkpo kena g mtrix "/


So , disini bmkna ak kena lupakn UIA buat slma2nya . even ak dah prepare sikit2 pasal test EPT n APT d uia , aku tpksa la btalkan hasrat ak nk study d uia. 
Hehe .Rmai saen2 ak pelik ,bkpo pilih matrix? uia kan agi bgus .Stu jer aku jawab 


"Maybe takdir saya disini .Kita takthu apa yg Allah atur d belakang kta tuh "


Jadi , berakhirlah satu dilema dalam hidup aku ..


N Kepada si dia, si dia  , si dia, (acT ada 3 org ,sbb tuh sidia tuh ak mention 3 kli) ,big big big sorrrrryyy sebb last2 tak pegi jugk uia . Big sorry fren . Aku syg sngt2 laaa nk tinggl uia ( eh ,tk pernah jejak lgi pun,hahah) . N niat dhati sebenarnya nk study together2 d uia dengan kamu2 semua . Tp sooryy , i make another decision =(


SO , assalamualaikum


Sincerely:
Miss Butane

Wednesday, May 16, 2012

Cemburu

Assalamualaikum  . oke , ak tahu tjk post ak kali nih nampk sedikit sengal n gedik terlebih . Cop , u all baca dulu sampai la abis entry nih  .Ak pun tknak jgk la jadi terlbih sengal n gedix di mata pembaca entry ak yg tak brpa nk interesting ni . Aktk tau bxp ak kurng nk post apa2 kat blog nih . Maybe aku dah muak sdikit la dengan blogging nih . Haahah . Ak hurai bnyk2 pun bukan dpt markah pun  . SO,aku nak straight to the point . Ya  ,ak memang kuat cemburu pda orang lain  . N aku nih mudah down sikit bila tgok org lain dpt apa yang memang lma aku nak . Heheh . 


oh, takde rezeki aku ker? Takder rezeki ak . So, bila nak ada rezeki aku hah . ( ni ayt org yg takde agama kot). Hahah . tkde  . Aku just gurau2 . Ak just accept dengan redha apa yg blku pada ak. 
Ok , ak nak bongkar sedikit rahsia la pada malam nih  . *Shhh , masa ak tgh tunggu rezak , aku dah prepare stu buku ring tuk biasiswa jpa or mara . * eh , gamak nyer perasan sungguh budak nih ,  koya laa . ! rezak tk kluar lg , tp dah sibok2 nk prepre . Hahah .  . Eh , ikot ak laa . Kau susah tu pe kes . ( ni roh aku kata kat aku )  ya , dengan muka yg takberpa nk malu even ak dah tgelak sorang3 sekrng , ye ak mengaku ak memang dah prepare awl tuk scholarsips tuh . (spe oyk ak put high hopes , sila bernyawa skrang ). haa  , kan aku dah kata u all mesti kata aku ni muka tk malu nk apply scholarships even rezak pun sgt2 laaa teruk  .


Hey Irham , yg kau tuh kedebe nk pungut c tu bxp? saen2 mung pun tk pungt c cam mung. (ok, ni ak dok kate kat diri aku )





ok, skli lagi org kata ak tk bersyukur . Hahah . bkan tk bersyukr , tp nk lepaskn semua yg mmbelunggu dhty ak nih .so that , ak dpt kurngkn sedikit kesedihan ak . (ok ,almaklumlah results mara keluar esok kan )Cop , sorry  ,ak tk apply pum mara nih . sebb ak thu mna la diorng nk bgi kat ak dengan 10A IC nih . Heheh . so , keep calm laa ak ptut buat . Even , ak dah impikan semua benda nih masa ak form 4 lgi . HAhaha . tp ak tk tau la masa tuh bnda2 nih semua tk jatuh cinta kat aku . !


Hhaha . so , kepada saen2 /kwan2/shbt2 (bukan ke sama semua tuh ? ) ak doakan biarlah dpat . 


AKU SAYANGKAN KAWANKAWAN AKU MACAM MANA AKU SAYANGKAN DIRI AKU . SEBAB TUH AKU BAHAGIA BILA MEREKA DAPAT APA YANG MEREKA NAK !


Assalamualaikum . =)


Sincerely:
MissButane









Thursday, May 10, 2012

Diantara 2 pilihan vs cAbaran hidup.

Assalamalaikum. hahah . So, ari nih la masa yg sesuai ak nak bercoret diats blog nih . Sumpah , minggu nih aku rasa busy semacam n kepala aku pun naek pusing  . kAdang-kadang aku rasa mcm bermimpi jer alami semua benda nih  . yEla , dulu ak dengar story morry senior2 kesygn aku n kakak2 ak jer . N kini ak sendiri yg alami . 


Ok, semua org thu result upu dan matrix dah keluar . Sebelum , ak nak kongsi serba sedikit la pasal results ak. Usaha ak dari form1 smpai la ak struggle bgai nak mati masa spm. . N nilah kputusan pengajian aku . 


MATRIX --> Even dulu ak dah post semua pasal matrix nih , ak nk post skli lagi n ak nk ckp bhawa ak dpt MATRIX PERAK pelajar PST. Haha . OOke , tinggal dlu bab matrik nih.





UPU ---> Ok  , ak dapat UIAM kos nya Asasi Sains Kesihatan Bersekutu . 





Ya, aku memang manusia yg bersyukur . ( bkn nak bongkak ) . tP sebagai manusia, sifat sedih, kecewa. geram, marah mesty ada dlm diri seseorng . Takkan aku nk jadi robot yg takde semua perasaan tuh . Mesty laa ak sedih jugk sebb dpat kos tuh utk pengajian ak d upu . Sumpah ,tuh pilihan yg ke4 or ke5 ak tak ingt sangt. Tp yg pasti , ak pilih sains hayat la utk first choice. 


Tp ak thu Allah nih dah tetapkan sesuai utk hamba2nya . Dan kita sebagai manusia ak memang anggap mesti ada something yg tersembunyi dsebalik pemberian Allah nih. 
ok maybe salah ak sebb ak set target tinggi sangt . Tp ak memang jenis gitu  .Ak sentiasa set target yg tinggi utk diri aku . Macam jugk spm . Ak set nak dapt straight's a .Tptakboleyh, aknak wat camne. So , pasal spm tuh ak just redha dan trima dgn hty yg terbuka .


n kali nih memang sungguh ak taksangka . Sekli lagi aku kecewa dengn keputusan upu ak . Bkn ak tak bersyukur apa . Sbb mesty org kata. 'Alaa, bersyukur la dpt masuk jugk u . Asasi lagi tuh iRham "


Tp seperti yg ak kata, ak set yg tinggi utk diri ak . N bila ak tak dpt , ak rase cam down sikt . Tkbnyk sangt la down . tp kecewa yg sgt teruk . First time ak check dpt kos nih , ak rasa muka ak cam pucat . Bila tgok kat cermin , memang sah mata ak berair laa . Hahah . yA, memang ak mengaku , ak nih lemah sikit . Even bnyk kejayaan yg ak dah cpai , perjalann hidup ak tk mdah cam org lain . 


 n yg paling ak sedih tyme ak pegi jamuan selasa lalu . Ye , masa tuh keputusan upu dah keluar  . N main topic mestilah pasal u  .HAhah . ak rasa cam nk jerik situ .. Saen ak semuanya bila tny dpt kos gp? 
ASASI SAINS, TAMHIDI PERUBATAN , TAMHIDI PERGIGIAN , ASASI SAINS HAYT . 


Ok fine  . bila kawan2 tny sy . .'Irham dapat kos gp ''


n i said "blaalalala"


Hah? kos gapo tuh .


oh my god . takde sape yg thu btapa sedih hati ak . Orang lain taktau kos gp yg ak ambil , apath lgi diri aku nih . Ckgu2 pun gitu . Kenapa cikgu ? Sepatutnya ckg bgi moral support . Tp takpela ckgu  .Sy ok jer. Tahniah ak ucapkn kepada kwan2 seperjuangan ak yg dpt kos yg sememangnya ak sudah impikan sejak form4 lgi . 


Sebb tuh la perancangan ak. Ak nak kos perubtan . TP awal2 ak dah surrender sebb ak thu kos perubtn tk layk utk ak sebb klau nk mintk medic dalam negaram mesti atleast b dlm subjek sains. Mesty u all semua dah tahu spm punya results ak .ak dah post dah dulu  .Tp sekli lagi ak set target tinggi utk diri aku , ak pilih asasi sains hyt.  Sebb bgi ak tujer jln ak nk wat medic. Tpsekli lagi , aktk dpt kos tuh.   ye, memg frust nunggeng laa ak . Tp stu jer ak ingt , Allah dia tetapkn sesuatu yg terbaik utk kita yg kita sendiri tk thu. Tu jer ak fikir so tht ak tak la sedih memanjang . 


N ak bersyukur sngt sebb ak ad kawan yg stu kos ngn ak Iaitu che ana n mas adila . So , frens. thnk u sebb last2 pilih nk g uiam ngn sya =) ok  , habis pasal dilema aku kat situ . 


DIANTARA DUA PILIHAN 





yE , dua pilihan ak tuh ialah samada ak nk pegi matrix or uiam . so , ak dpt keputusan nk pegi uiam laaa . Even pada awl2nyer umibba ak bertegas suh ak pegi mtrix, evem my papa (kaunselor ) suh ak g matrix. N both of my sisters ,k.long n k.ngah ak suh g uiam . N sorang kwan ak ni pun suruh ak g uia . N ak buat keputusan diantara dua pilihan nh . Akhirnya aku g UIAM PETALING JAYA UNTUK KOS SAINS KESIHATAN BERSEKUTU . 


UIAM (ASASI SAINS KESIHATAN BERSEKUTU)


Ok , ada org kato ni just asasi  . n nih benda2 org2 ckp kat aku:


:: ni just asasi   . belum tentu orang yg dpt kos perubatan, pergigian , sains hyt dpt continue their studies dalam kos medic jugk  .sebab nih just asasi . Lepas asasi yg tentukan semuanya. 


: Masih ada peluang nk tukar kos .  masa taaruf . or lepas ngaji sungguh , struggle bgai nk mati , dpt pointer higher thn 3.8 bru boleyh tukar 


: Susah nk tukar kos dekat asasi uiam nih . Kena tengok atas kos tuh, klau ramai org sgt , mybe tk boleyh. 


ok , semua nih menyebbkan ak rse something . Statement 1 n 2 ak rse cam hepy sikit. N statement yg ke3 , ak just ingt kat tuhan bhwa ad sesuatu yg dia tetapkan utk kita yg kita sendiri tk pasti lgi =)


KEPUTUSAN MUKTAMAD AKU 


Apa jua yang berlaku , ak dah pilih stu jalan dalam hidup aku . Even ak dpt kos tuh pun , ak tetap pegi uia . Ak g dulu  . Apa yg nak jadi kita tak tahu n sebagai manusia tempuhi dengn sabr dan redha.


N apa yg ak perlu buat skrg, ak kena belek balik buku2 arab tinggi n buku bi ak . Sebb ak totally fail dlm dua2 subjek tuh  . Even ak dpt a , tp tuh masa spm . Skunk ni dah brkrt . Aduu , menyesal nyer.  kLau awl2 ak thu nk kena study arb blik , ak tk tinggl arab ni . HAHA  hArap cukup la masa nk topup blik iimu arab sehingga 3 june nih .




Pesanan untuk diri sendiri n kawan0kawan :


Allah dah tetapkan yg terbaik utk diri kita . Sebagai hamba, boleyh bersedih , tetapi tetap kena bersyukur akn semua nikmat nih  , kpd yg senasib dengan ak , sama2 kita kuat nk tempuh smua badai nih . 


Tuntutlah ilm sehingga ke negeri china . Hhahaa.


***Secret of my life . : Harap2 sekli lagi ak tak kecawa n semoga Allah permudahkan jalan hidup ak . Hope tht tawaran stu lgi tuh , aku akn dapt  .Ameeen .




Selamat berjuang sayang-sayang sekalian :) / Lots of lve from me, Irham Warhamnie. 


Salam sayang :


Miss Butane



Tuesday, May 1, 2012

First Time Jumpa Tuk Guru !

Assalamualaikum . Hahah . Act , ak tgh on da way prepare tuk tmuduga maktab nih . Tp sebb punya lmbt laaa loading pAge nih , so aku update laaa blog yg sedikit membosankn nih .Hahaha.


Hahah . so ari nih 1mei aku dpt la peluang jumpa dengan Menteri Besar Kelantan nih . Sumpah ni first time ak tgok live laa tuk guru kelntn nih .  N dpt dengar suaranya . Hahaha.


sEbab hari nih aku pegi laa PUTIK . tuk amik duit kecemerlangan spm,stam , stpm . Hahah . Act , aku berdebar gax laa nk pegi putik nih .  almaklumlah , fham2 sendiri laaa yer . Ak ingtkan tuk guru ni bgi laaaa ceramah pnjg lebar tuk kami  .Tp? hnya 10 minit jer kut .Alaa , tak lepas gian lgi laa nk dengr dia berbicara . Sumpah ,  baek jugk laa orngnyer . 


Hahah , ak kesna pegi ngn ayh bff ak , Izzati TAsri ngn nik amalina . Punya bnyk la ayh dia buat lawak . konon nyer ak control ayu . klau ak tak control ayu , mmg gelak sakan laa kami . Hahah . ayah dia bg motivasi punya bnyk llaa . Tak borring aku duk dlm kete tuh  . Tambh2  ,tgok anak dara dia yg lawa skunk , Izzati . Haahaa.


Ak pegi laa sana . Smpai jer , mak aii , rmai nyer org . Rmai gak eh yg cemerlang nih .1035 Orang wooo ... ingtkan sikit jer .Then , aku ddk la kat seat yg pling depan . Dsebbkan tlalu borim , ak talking talking la stu jam stgh . sbb tuk guru lmbt dtg . Tiba0tiba , kamera zoom kat ak u oooo .... mAK aii , malu looo . Dah laa  , aku tgh ralit bkecek . Hhaha . Maklumlah jrng nk duduk skli ngn kawan2 gni .


 n tEngah aku dudk tuh, beep , Aku dpt msj dri kwan skola rendah ak , Shahidatul Azwa . Dia suh aku paling blakang . mAKa aku pun pusing 360 dajah kepla ak yg sudah senget nih tuk tgok dio . .Makk aii . Asal nmpk lain eh ? mybe dy pkai tudung putih kot . Skle ak tgok dy pkai tdg itam jer. Hahaha . Dduk punya duduk , stu lgi ratu plkn yg cntik nih , Duk tepi ak . Aishah Eicha .Hhahaa. Smua kwan2 punya cntik woo muka ,dah pndai dah bfesyen2 nih . Aku ? still takupdate lg kot .Nanti ak nak cipta buat bju guna guni laaa sebbb ak bru tgok bdk2 blawan lari dlm guni masa sukan rkyat tdi ,HAHA. n sedih jugk laa sebb tk dpt bborak ngn dylah shamz n amorah deborah  ..Tp jumpa laa degn exskola rendah , Shahiran . TP taktegur sbb dy sombong. Weee . dAN JUMpa laa dengn shhari shukri n azam . Haha . 


So , nmpk nyer program aku yg loading tdi dah jadi  .SO  ,bye3 laa . =)